Wel of geen dienstbetrekking? Belastingdienst biedt hulp

Wel of geen dienstbetrekking? Belastingdienst biedt hulp

Het heeft er alle schijn van dat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) toch echt gaat verdwijnen per 1 april 2016. Bereid u hierop voor! De Belastingdienst publiceert steeds meer overeenkomsten die opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gebruiken. Wilt u liever werken met een eigen overeenkomst dan moet u als opdrachtgever zelf bepalen of u loonheffingen moet inhouden en betalen. Om u hierbij te helpen heeft de Belastingdienst nu een overzicht gepubliceerd van voorbeeldbepalingen.

Als de VAR verdwijnt kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers werken met overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Voordeel van het werken met een dergelijke overeenkomst is dat u als opdrachtgever zekerheid vooraf heeft dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Er moet dan wel precies volgens de overeenkomst worden gewerkt. De lijst met beoordeelde en goedgekeurde overeenkomsten groeit inmiddels gestaag op de website van de Belastingdienst.

Markeringen
Sinds kort heeft de Belastingdienst markeringen aangebracht in de algemene modelovereenkomsten en de voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De gemarkeerde artikelen mogen niet worden veranderd: deze bevatten de voorwaarden om te bepalen of sprake is van een dienstbetrekking. De niet-gemarkeerde artikelen mag u desgewenst aanpassen of aanvullen, mits dit niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen.

Voorbeeldbepalingen
Het is niet verplicht om te werken met een overeenkomst die door de Belastingdienst is gepubliceerd. Werkt u liever met een eigen overeenkomst, dan moet u zelf bepalen of er geen dienstbetrekking in het spel is. Is dit namelijk het geval dan moet u loonheffingen inhouden en betalen. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen of er wel of geen dienstbetrekking is. Daarom heeft de Belastingdienst nu een overzicht gepubliceerd van voorbeeldbepalingen die bijdragen aan het oordeel ‘wel of geen dienstbetrekking’.
Zo is bijvoorbeeld één van de kenmerken van een dienstbetrekking de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Staat dan ook in de overeenkomst dat de opdrachtnemer alle aanwijzingen en instructies moet opvolgen van de opdrachtgever, dan zou dit kunnen duiden op een dienstbetrekking. Staat er daarentegen dat de opdrachtnemer zelf bepaalt hoe hij het werk vormgeeft dan draagt dit bij aan het oordeel ‘geen dienstbetrekking’.

Let op! Werkt u liever met een eigen overeenkomst, zonder dat deze is beoordeeld door de Belastingdienst, dan heeft u geen zekerheid vooraf dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

 • Dienstbetrekking,
 • Modelovereenkomst,
 • VAR,
 • Verklaring Arbeidsrelatie
Heeft u vragen? Irene is uw expert

  Of mail direct naar: info@etl-bna.nl

   Of bel direct naar: (035) 693 64 44
   Irene Streefkerk-Boere RB

   Gerelateerd nieuws