Kadasterkosten vooralsnog toch geen onderdeel van bewaringspositie notariaat

Kadasterkosten vooralsnog toch geen onderdeel van bewaringspositie notariaat

In november 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan dat het Kadaster gerechtigd is tot de derdengelden wegens inschrijvings- en recherchekosten. Voor de uitspraak verwijzen wij naar de HR 19 november 2021, nr 21/00450 (ECLI:NL:HR:2021:1720).

Deze uitspraak zou gevolgen hebben voor de berekening van de bewaringspositie. Inmiddels heeft het BFT laten weten dat de kadasterkosten vooralsnog behandeld kunnen worden als voorheen, en dat deze niet onder de bewaringspositie gepresenteerd hoeven te worden. Dit tot er een definitieve oplossing is. KNB, Kadaster en BFT hebben hierover inmiddels constructieve discussies gevoerd.

Uitdrukkelijk wijzen wij u erop dat de bewaringspositie te allen tijde positief moet zijn, en dat een negatieve bewaring altijd leidt tot een incidentenmelding richting het Bureau Financieel Toezicht. Verzorgen wij bij u de boekhouding, dan zal een van onze collega’s bij de verwerking van de boekhouding bovenstaande apart met u bespreken. Heeft u verder nog vragen, schroom niet om contact met ons op te nemen.

 • bewaringspositie,
 • Kadaster
Heeft u vragen? Pieter is uw expert

  Of mail direct naar: info@etl-bna.nl

   Of bel direct naar: (035) 693 64 44
   Pieter den Ouden AA

   Gerelateerd nieuws